Els hàbits són uns companys que estan presents durant tot el dia. T’has preguntat mai quants hàbits portes a terme durant 24 h?

Anem a veure. Comencem al matí. Possibles hàbits: anar al bany i agafar les ulleres que cada nit deixes allà, dutxar-se, prendre un cafè amb la beguda vegetal que portes mesos prenent, vestir-se i agafar la corbata o el fulard que sempre guardes en el mateix calaix, posar-te les sabates que sempre deixes en el mateix lloc, agafar la bossa i les claus que estan al rebedor, arribar a la feina pel camí de cada dia … segueixo? De fet només estic per la primera hora del dia.

Els hàbits són omnipresents i extremadament útils. Imagina’t per un moment que tot aquest tragí del matí ho haguessis de pensar cada dia. Ni les ulleres, ni les sabates, ni les claus, ni el camí a la feina. Res. No trobaries res. I a més, se sumaria l’haver de prendre decisions com que vols esmorzar.

Es generen de forma natural des de la infància. A mesura que anem passant per situacions i entorns, posem a prova conductes internes. Si aquesta conducta ens reporta una recompensa beneficiosa i no exageradament costosa, la adoptem fins fer-la de manera “pilot automàtic”. I és que a mesura que aquestes accions deliberades esdevenen hàbit es modifiquen diferents circuits cerebrals. És com si alliberéssim espai del disc dur per poder centrar-nos en noves accions.

Ara bé, moltes vegades les recompenses són nocives i encara que a priori et semblin beneficioses, no ho són. Entre aquests hàbits estaria el fumar, el menjar en excés dolços, el prendre certes substàncies d’abús, beure alcohol i un llarg etc.

L’adquisició d’hàbits és tot un procés. Primer, toca aprendre’l i sospesar-lo. Segon, fixar-lo a força de repetició. Tercer, passar-los a l’automatisme, pràcticament de manera no conscient, permetent que l’atenció se centri en una altra part.

De fet, si ho penses, arriba un moment que només t’adones d’algun moment de la seqüència de l’hàbit. T’ha passat alguna vegada de després d’un llarg dia de treball, sopar, seure, anar a per un grapat de fruits secs i de sobte trobar-te davant la TV amb el paquet de fruits secs ja acabat? Què pas entre mig? Què va passar entre acabar de sopar i acabar-te tota la bossa de fruits secs?

Charles Duhigg explica a “El poder dels hàbits” de manera molt senzilla, com es generen aquests hàbits. Entendre com es generen, obre la porta a poder-los modificar. I això, és fantàstic!

L’autor explica els tres components del cercle de l’hàbit.

El cercle es compon de SENYAL, RUTINA i RECOMPENSA.

  1. El senyal és això que ens indica que hem de començar. És el disparador.
  2. La rutina és l’acció, l’hàbit en sí.
  3. La recompensa és el benefici ja sigui bo o dolent o neutre.

Tornem a el cas de la bossa de fruits secs.

  1. El senyal podria ser acabar de sopar i seure davant el televisor.
  2. La rutina menjar fruits secs.
  3. La recompensa relaxar-me o donar-me un premi pel dia tan dur que he passat o el mateix evitar parlar amb mi parella.

Així doncs, per molt saludables que siguin els fruits secs, probablement, de continuar amb l’hàbit, en un any la balança dirà que s’han guanyat uns quilets.

Et convido a que identifiquis un hàbit que vols modificar. Quina és la senyal? i ¿la recompensa?

Com a professional de Diet Coach t’ajudo a descobrir:

  • Certes rutines adquirides, que en algun moment et van resultar beneficioses, ara s’han tornat nocives
  • Els senyals que disparen les accions.
  • Les alternatives als senyals i a les rutines.
  • La necessitat que cobreix la rutina versus la recompensa i que altres rutines no nocives podrien cobrir la mateixa necessitat.

Treballar els hàbits en consulta de dietètica o diet coaching és una eina molt potent per aconseguir canvis en l’alimentació i en l’adquisició d’hàbits esportius.

M’agradaria finalitzar aquest post amb 2 frases que m’agraden especialment sobre aquest tema.

“El secret per trencar permanentment qualsevol mal hàbit és estimar una cosa més gran que l’hàbit” Bryant McGill (líder de pensament, activista i emprenedor social)

  “Ningú es desembarassa d’un hàbit tirant-lo per la finestra; cal treure’l per l’escala esglaó a esglaó” Mark Twain (escriptor de Les aventures de Tom Sawyer)

BIBLIOGRAFIA

Graybiel, Ann. (2008). Habits, Rituals, and the Evaluative Brain. Annual review of neuroscience. 31. 3º59-87. 10.1146/annurev.neuro.29.051605.112851.

Graybiel, Ann., Smith,Kyle. Psicobiología de los hábitos. Investigación y ciencia, nº 455. ISSN 0210-136X

Duhigg, Charles. (2019) El poder de los hábitos. Barcelona, España : Penguin Random House Grupo Editorial

Contacta