Ja són moltes les persones que al nostre país pateixen d’un augment de colesterol o triglicèrids.

Si ets una d’elles o si tens al teu compte alguna persona amb dislipidèmia, et convido a seguir llegint aquest post. Segur que t’ajuda a saber una mica més o reafirmar coneixement.

Parlem de dislipidèmies o hiperlipidèmies quan es dóna un augment de “aquests greixos” en sang. De fet el sufix emia significa sang, d’aquí quan es parla d’hipercolesterolèmia o anèmia ferropènica, per exemple.

Les dislipidèmies es classifiquen en primàries o genètiques i secundàries, sent important saber quin tipus es té per al seu posterior tractament.

Una classificació senzilla és la que distingeix entre:

  1. Dislipidèmies primàries. Aquelles que responen a mutacions genètiques.
  2. Dislipidèmies secundàries. En estàs la causa de la seva aparició sol ser un estil de vida sedentari amb ingesta elevada de greixos saturats i colesterol. A més a més poden donar-se arran d’una Diabetis tipus II, el consum excessiu d’alcohol, la insuficiència renal crònica, el hipotiroïdisme, la cirrosi hepàtica primària i alguns fàrmacs (β-bloquejants, estrògens, andrògens, corticoides, diürètics tiazídics)

Hi ha una altra classificació que divideix les dislipidèmies en 6 grups segons els patrons d’augment de lípids i de lipoproteïnes. És l’anomenada classificació de Fredrickson.

Classificació de Fredrickson de les dislipidèmies
Tipus Lipoproteïna augmentada Lípids augmentats
I Quilomicrons Triglicèrids
IIa LDL Colesterol
IIb LDL y VLDL Colesterol  i Triglicèrids
III VLDL y quilomicrons residuals Triglicèrids i Colesterol 
IV VLDL Triglicèrids
V Quilomicrons i VLDL Triglicèrids i Colesterol  

La primera barrera que trobem amb aquesta patologia, és que no presenta símptoma!

I com bé sabràs, un augment de dels lípids en sang és un factor de risc d’aterosclerosi, dipòsit de lípids en les parpelles (Xantelasma) i a la pell (xantomes), i malalties cardiovasculars. És per això que és imprescindible prevenir, en la mesura del possible, i fer anàlisis de sang.

El mateix a hores d’ara t’estaràs preguntant, és necessari el colesterol?

El colesterol és vital. En el cos humà, aquest greix és necessària per a produir hormones com les sexuals, formar les parets de les nostres cèl·lules, les sals biliars i la vitamina D.

De fet la major part del colesterol el fabrica el nostre fetge, sent la part ingerida a través dels aliments la menys important. Ull! El colesterol, no el greix en general dels aliments. Això es deu al fet que part del colesterol que ingerim no és absorbit pels intestins.

¿I què passa amb els triglicèrids?

Els triglicèrids són la nostra reserva energètica per si vénen èpoques difícils o per si tenim necessitat de major aportació d’energia.

En l’actualitat, la veritat, és que aquestes reserves es converteixen en mitxelins que probablement mai hagin de ser utilitzats.

Valors

Normal Normal alt Alt
Colesterol Total

Por sota de 200 mg/dl

Por sota de 180 mg/dl (menor de 18 anys)

200-239 mg/dl

Es considera hipercolesterolèmia als nivells de colesterol total superiors a 200 mg/dl.

240 mg/dl
c-LDL < 100 mg/dl

100 a 160 mg/dl

En alguns casos, el nivell desitjable de LDL pot ser fins i tot menor de 70 mg/dl.

>160 mg/dl
c-HDL >35 mg/dl en homes
>40 mg/dl en dones
TRIGLICÈRIDS <150 mg/dl

100   a 500 mg/dl. 

Es considera hipertrigliceridèmia als nivells de triglicèrids superiors a 150-200 mg/dl.

>500 mg/dl

* https://fundaciondelcorazon.com/prevencion/riesgo-cardiovascular/colesterol.html

Arribem ja a el fons de la qüestió, llavors què he de fer?

Doncs bé, a part de la medicació que el mateix ja t’estigui receptant el teu metge, és fonamental realitzar canvis en l’estil de vida.

Has llegit bé, és fonamental.

En estil de vida cardiovascularment saludable, té moltes variables com el sedentarisme, obesitat, tabaquisme, alcohol, alimentació, etc

Per això és crucial fer una dieta apropiada la dislipidèmia que tinguis (colesterolèmia o trigliceridèmia) i introduir o augmentar l’activitat física. Busca, amb aquesta finalitat, l’ajuda de professionals en dietètica / nutrició i diet coaching.

Taula de la influència dels nutrients sobre el perfil lipídic
Nutrient Colesterol c-LDL c-HDL TG
AG Saturats ↑↑
AG Moniinsaturats = ↑= ↑=

AG Poliinsaturats ꞷ-6

AG Poliinsaturats ꞷ-3

Colesterol
AG Trans
HC Simples = =
Alcohol

Extreta de el document “Dietes controlades en greix en la dislipidèmia” de la Universitat de Cantàbria

Quant dietoteràpia es refereix, la primera mesura que hauràs de prendre és una reducció de la ingesta calòrica, en cas, és clar, d’estar en sobrepès o obesitat. Aquesta recomanació és vàlida en qualsevol dislipidèmia.

Dietoteràpia en trigliceridèmia

  • Baixar un 5-10% del pes equival a reduir un 20-30%, i en ocasions normalitzar, els nivells alts de triglicèrids.
  • És convenient que aquesta dieta no sigui excessivament rica en hidrats de carboni i ha de ser pobre en sucres refinats i fructosa, ja que l’organisme tendeix a convertir-los en triglicèrids.
  • També l’alcohol està contraindicat, per la qual cosa cal prescindir-ne.

Dietoteràpia en colesterol

Quan es parli de dieta per reduir el colesterol, no hi ha res millor, que recordar els potatges de llegums amb verdures i una mica de carn. Compte, res de botifarra, xoriço, etc. De fet, la famosa dieta mediterrània, entra en joc. Cereals integrals, llegums, fruites i moltes hortalisses.

  • Dieta amb reducció greix saturat (greix animal, mantega, oli de coco i palma)
  • Reforçar greixos moninsaturats (oli d’oliva verge extra, alvocat)
  • Reforçar greixos poliinsaturats (peix blau, llavors, nous)
  • Augmentar els aliments rics en fenols sobretot quercitina (fruites de bosc com gerds, nabius; ceba, poma, raïm) pel seu poder antioxidant i eliminador de radicals lliures. El colesterol és nociu pel seu procés oxidatiu.
  • Disminuir el consum de carn, especialment carns grasses i carn vermella, i augmentar el de peix, prioritzant el peix blau (salmó, tonyina, seitons, verat) dues vegades a la setmana
  • Augmentar proteïna vegetal (llegums, principalment)
  • Moderar el consum d’alcohol. En cas de fer una copeta que sigui de vi vermell pels fenols que pot aportar.>
  • Apostar per les llegums, els cereals integrals i no oblidar els coneguts flocs de civada integrals.
  • La llet i els seus derivats s’han de consumir sobretot desnatats. Tot i que actualment hi ha controvèrsia científica sobre els desnatats o no, i fins que aquesta no es resolgui … desnatats
  • Evitar: pellofa, cervells i fetge, llagosta, gambeta i ostres.
  • CUINAR evitant fregits i guisats. És altament recomanable cuinar amb poc oli. Apostar per panxa, vapor, forn i brasa. No has d’oblidar de retirar el greix visible de les carns per exemple la pell del pollastre. Amb l’ús d’herbes aromàtiques pots aconseguir donar sabor als teus plats alhora que cuides de tu i dels teus.
Mesures de canvi nutricional
Baixa ingesta de greixos saturats (AGS), greixos trans (AGT) i colesterol (Col)
AGS y AGT <7% del VET 
AGPI >10% del VET
AGMI >20% del VET
Col <200 mg/dia
Reducció de sucres simples
Carbohidrats 50-60% de VET (pot disminuir a l’45% i augmentar l’aportació en AGMI com oli d’oliva i AGPI com peix blau)
Moderar el consum de proteïnes
Proteïnes 15% del VET
Altres
Fibra > 20 g dia
5 vegades a el dia fruita, verdura i cereals integrals
Mantenir el pes corporal entre l’IMC 19 y  < 25 % 

*VET (Valor energètic total); AGPI àcids grassos poliinsaturats; AGMI àcids grassos monoinsaturats

 

Espero haver pogut respondre a algunes de les teves dubtes o a reafirmar els teus coneixements.

Si encara i així, pateixes d’alguna dislipidèmia i segueixes sense saber per on començar, contacta amb mi i ens posem a treballar.

REFERÈNCIES

CARVAJAL, Carlos. Lipoproteínas: metabolismo y lipoproteínas aterogénicas. Med. leg. Costa Rica[online]. 2014, vol.31, n.2 [cited  2020-03-17], pp.88-94. Available from: <http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00152014000200010&lng=en&nrm=iso>. ISSN 2215-5287.

MIGUEL SOCA, Pedro Enrique. Dislipidemias. ACIMED [online]. 2009, vol.20, n.6 [citado  2020-03-17], pp.265-273. Disponible en: <http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-94352009001200012&lng=es&nrm=iso>. ISSN 1024-9435.

Hrnándes Fernándes, Moisés. Et al; Dietoterapia. La Habana. Ed.: Ciencias Médicas, 2008. [Consulta en línes: 22 de marzo 2020]

2019 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. Sociedad Española de Cardiología. Vídeo en línea. [Consulta en línes: 22 de marzo 2020]

Enkhmaa B, Surampudi P, Anuurad E, et al. Lifestyle Changes: Effect of Diet, Exercise, Functional Food, and Obesity Treatment on Lipids and Lipoproteins. [Updated 2018 Sep 11]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326737/

Contacta